Spruitjes uit de oven

spruitjes

Spruitjes zijn denk ik wel de minst geliefde groente die er bestaat. Ik was één van de weinige kinderen op de basisschool die spruitjes wél lekker vond. Toen ik het boek van Rens Kroes op Kerst kreeg van Richard, vond ik dit interessante recept tussen het hoofdstuk snacks staan. Ik kon bijna niet geloven dat je spruitjes als snack kon eten. Sinds ik het geprobeerd heb ben ik verslaafd. Vandaag deel ik dit overheerlijke recept met jullie!

Spruitjes

Spruitjes zijn echt mega-gezond. Wanneer je 80 gram zou eten, wat een gemiddelde portie groente is, krijg je al twee keer zoveel vitamine K binnen dan wanneer je ander groente eet. Verder zitten de spruiten vol vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11, C en E. Maar hoe kan het toch dat vooral kinderen deze groente niet zo lekker vinden? Het gebeurt heel erg vaak dat mensen de spruitjes veel te lang koken, hierdoor worden ze niet alleen erg bitter, maar verdwijnen ook de vitamines nog eens. En waarom koken als je ze ook kan roosteren in de oven? Dit laatste heb ik gedaan. En geloof me, ze zijn om te smullen!

Spruitjes

Wat heb je allemaal nodig voor dit heerlijke recept?
– 250 gram spruitjes (voor mezelf heb ik minder spruitjes gebruikt)
– 3 tl gesmolten kokosolie (ik heb kokosvet gebruikt en dat gesmolten)
– 3 teentjes knoflook
– 1 tl citroensap
– 1 tl zeezout
– 1 tl zwarte peper
– 1/2 halve tl kerriepoeder (dit heb ik zelf weggelaten, ik hou niet zo van kerrie)
– 2 tl honing
– 30 gram geitenkaas (ook dit heb ik weggelaten)

Spruitjes

Hoe bereid ik dit?
– Verwarm de oven eerst op 180 graden
– Maak de spruitjes schoon. Doe ze in een gietijzeren schaal/ovenschaal
– Schenk de kokosolie over de spruitjes heen
– Pers de knoflook erboven uiten schep het citroensap, zeezout, kerriepoeder, zwarte peper en honing erdoor.
– Rooster de spruitjes ongeveer 30 minuten in de oven. Schep ze af en toe om tot ze goudbruin gekleurd zijn.
– Verdeel hierna eventueel nog de geitenkaas en laat dit zo’n 5 minuten smelten in de oven.
– Je kan het eventueel nog op smaak brengen met peper en zout.

Spruitjes

Zoals je ziet is het recept erg gemakkelijk. Maar geloof mij het is echt óh zó lekker! Ik eet dit serieus als snack ‘avonds voor de tv. De spruiten namelijk lekker zoet door de honing, en er zit een zoute bite aan door het zeezout. Ik durf te wedden dat jullie dit wel lusten! Het recept is te vinden in het boek van Rens Kroes: Powerfood van Friesland naar New York.

Lusten jullie spruitjes?

Liefs

Esther

(Visited 997 times, 1 visits today)

6 thoughts on “Spruitjes uit de oven

  1. Jummie, lijkt me super lekker. Vaak hoor ik van mensen dat ze spruitjes niet zo lekker vinden, maar ik vind ze echt geniaal. <3 Ik ga het receptje opslaan en eens uitproberen, ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *